Rekreacja

wiosenne gałązki na tle rzepaku

Konkurs kulinarny - Kuchnia Kresowa na świątecznym stole

23 gru 2023 09:12
wydrukuj
Już 7 stycznia 2024 r. (niedziela) Gmina Gaworzyce we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury i Biblioteką w Gaworzycach, Parafią pw. św. Jana Chrzciciela w Kurowie Wielkim oraz Fundacją Na Rzecz Rodziny i Rewitalizacji Polskiej Wsi organizuje "Spotkanie opłatkowo-noworoczne w Dalkowie", które swoim patronatem objął Poseł na Sejm RP - Tadeusz Samborski oraz Wójt Gminy Gaworzyce - Jacek Szwagrzyk.

Spotkanie rozpocznie o godz. 16:00 Msza Święta, którą poprowadzi ks. Jan Krawczyk, a po której odbędzie się "Koncert kolęd na kresową nutę" a później wspólne kolędowanie przy świątecznym stole. A jak stół, to wiadomo, świąteczny, wyjątkowy! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Państwa - dla wszystkich chętnych - konkurs kulinarny z wspaniałymi nagrodami.

 

Regulamin konkursu kulinarnego
„Kuchnia Kresowa na świątecznym stole” organizowanego dnia 7 stycznia 2024 r. przy Spotkaniu opłatkowo-noworocznym „na kresową nutę”
 

1.    Organizator: Gmina Gaworzyce oraz Gminny Ośrodek Kultury i Biblioteka w Gaworzycach, ul. Dworcowa 95, 59-180 Gaworzyce

Partnerzy: Fundacja Na Rzecz Rodziny i Rewitalizacji Polskiej Wsi, KGW Dalkowianki

2.    Cel Konkursu: Konkurs ma na celu promowanie tradycyjnej kuchni kresowej oraz zachęcanie do dzielenia się regionalnymi przepisami i smakami związanymi ze świętami. Uczestnicy mają okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarno-artystyczne, tworząc dania inspirowane kuchnią kresową.

3.    Termin i Miejsce Konkursu: Konkurs odbędzie się 7 stycznia 2024 roku na sali wiejskiej w Dalkowie podczas wydarzenia pn. „Spotkanie opłatkowo-noworoczne na kresową nutę w Dalkowie”.

4.    Warunki uczestnictwa:

a.    Konkurs jest otwarty dla wszystkich chętnych, niezależnie od wieku.
b.    Każdy uczestnik może zgłosić jedno danie główne i jedno danie deserowe.
c.    Celem uczestnictwa obowiązkowo – wraz z daniem - należy złożyć wypełniony formularz zgłoszeniowy – maksymalnie w dniu wydarzenia.
d.    W pierwszej kolejności dania należy dostarczyć w wyznaczonym czasie tj. w niedzielę – 7 stycznia 2024 r. w godz. od 14:00 do 15:30 na salę wiejską w Dalkowie (od 15:30 – I etap oceny). II etap oceny nastąpi ok. 18:30 na Sali wiejskiej w Dalkowie, gdzie uczestnicy konkursu będą mogli zaprezentować danie (maksymalny czas: 7 minut) – forma dowolna – np. opowieść, prezentacja ustna / prezentacja starych zdjęć, książki kucharskiej z wybranym przepisem lub inne.

5.    Kategorie dań:

a.    Danie Główne: Potrawa mięsna lub wegetariańska.
b.    Deser: Tradycyjne kresowe słodkości.

6.    Kryteria oceny:

a.    Autentyczność (samodzielność wykonania). Dopuszcza się możliwość przygotowania dania w grupie (np. rodzina / organizacja np. Koło Gospodyń Wiejskich / pracownicy danej firmy, instytucji / sołectwo, itp.).
b.    Estetyka podania.
c.    Zgodność z tematem "Kuchnia Kresowa na Świątecznym Stole".
d.    Umiejętność przedstawienia dania i opowiedzenia o jego kulinarnych korzeniach.

7.    Przebieg Konkursu:

a.    Uczestnicy przygotowują swoje dania w domu i przynoszą gotowe potrawy na salę konkursową w dniu konkursu (istnieje możliwość podgrzania dania na sali wiejskiej dzięki uprzejmości KGW Dalkowianki).
b.    O godz. 15:30 nastąpi I etap oceny przez Jury Konkursowe, następnie dania zostaną przygotowane na świąteczne stoły, wśród uczestników „Spotkania opłatkowo-noworocznego”. Ok. godz. 18:30 (po koncercie kolęd) przyjdzie czas na II etap oceny – czyli prezentację dania w dowolnej formie przed Jury – może to być np. prezentacja ustna dania – skąd przepis, jakie są kulinarne korzenie dania, być może charakterystyczne nazwy czy anegdoty czy historie rodzinne dotyczące danego dania. Każdy uczestnik/grupa ma 7 minut na prezentację dania przed jury (dania będą już w tym czasie na stołach).
c.    Jury oceni dania według przyjętych kryteriów.
d.    Zwycięzcy zostaną ogłoszeni tego samego dnia po zakończeniu obrad Jury (ok. 19:00-19:30).
e.    Dań konkursowych będzie można skosztować podczas wydarzenia przez publiczność.

8.    Nagrody:
a.    Nagrody zostaną przyznane trzem najlepszym uczestnikom w każdej kategorii.
b.    Nagrody mają formę rzeczową – wśród nich m.in. oryginalne kawiarki włoskiej marki Bialetti, przepiękne garnki rzymskie z ceramiki, urocze wałki z różnymi motywami/wzorami, voucher dla 5-osobowej rodziny do Ogrodów Zmysłów w Dalkowie (idealny na któreś wspaniałe ciepłe popołudnie), publikacje „Szlakami Wzgórz Dalkowskich” oraz „Gawo-Życie. Gminne opowiastki o wyjątkowych ludziach i miejscach”.

9.    Postanowienia końcowe:

a.    Organizator zastrzega sobie prawo do zdjęć i nagrania wydarzenia oraz potraw w celach promocyjnych.
b.    Uczestnicy ponoszą własne koszty związane z przygotowaniem potrawy.
c.    Decyzje jury są ostateczne i nie podlegają dyskusji.
d.    Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany regulaminu, jeżeli nastąpi taka konieczność oraz prawo ostatecznej interpretacji powyższego regulaminu.
e.    Warunkiem przyjęcia pracy konkursowej jest wypełnienie Formularza zgłoszeniowego, stanowiącego załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu
Życzymy udanych przygotowań i smacznego udziału w konkursie "Kuchnia Kresowa
na Świątecznym Stole"!

FORMULARZ ZGŁOSZENIA - DOCX / PDF

RODO